top of page
Афиша.jpg

Раздел об актуальных предстоящих событиях, выставках, спектаклях, концертах, фестивалях, встречах и других мероприятиях, которые могут быть интересны и по-лезны как русским гражданам Хорватии так и русскоговорящим жителям страны. Эти события и мероприятия могут происходить не только в Хорватии, но и в других странах Юго-Восточной Европы и всего Европейского континента.

U rubrici objavljujemo informacije o nadolazećim događanjima, izložbama, nastu-pima, koncertima, festivalima, susretima i drugim događanjima koja mogu biti zanimljiva i korisna kako ruskim državljanima Hrvatske, tako i ruskim građanima te zemlje. Ova događanja i aktivnosti mogu se odvijati ne samo u Hrvatskoj, već iu drugim zemljama jugoistočne Europe i cijelog europskog kontinenta..

photo_2024-05-20_17-54-14.jpg
1 июня Международный день детей. Общество InterArtModern и художествен-ная студия Ларисы Краль "Ультрамарин" приглашают на выставку и концерт в Городскую библиотеку Загреба.

ZAGREB BOOK FESTIVAL 2024.

KIC / Knjižara Ljevak / Knjižnica Bogdana Ogrizović

Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija s jasnim ciljem poticanja čitanja i kritičkog razmišljanja.

Nakon devet uspješnih izdanja postao je nezaobilazna točka na na kulturnoj i književnoj karti Zagreba ali i šire. Deseto izdanje ZBF-a održat će se pod nazivom

FREKVENCIJA TIŠINE 

Tišina. Donosi li mir? Ili nemir? Je li na suprotnoj strani od buke ili je tek zatišje pred buru? Stvara li nam ugodu? Ili strahujemo od pitanja koja skriva? Koje su frekvencije tišine?

 Koncept tišine može biti složen i višeznačan. Živimo u svijetu u kojem sve rjeđe čujemo tišinu. Oko nas je stalna buka – prometa, grada, ljudskog žamora, ureda, života. Informacije nas bombardiraju sa svih strana, sa svih ekrana i teško je imati trenutak mira i tišine, samo za sebe. Trenutak u kojem ćemo zastati i promisliti o životu koju vodimo. Trenutak u kojem ćemo zaviriti u vlastiti nutrinu. Bez tišine ostajemo zatrpani naslagama koječega, bez mogućnosti razabiranja i dubokog osjećanja. Tišina nam treba u vremenima u kojima nas preglasno i napadno sve izvana želi osvojiti. Biti u tišini znači sačuvati se.

Tišina, međutim, ima svoje nijanse. Postoji tišina slobode i tišina manjka slobode. U prostorima intimnog i kolektivnog često se u tišini ostaje prisilno. Tišina je tada tamna šutnja kojoj prijete zatomljene i neizgovorene tajne koje bi mogle promijeniti odnose moći, rasvijetliti potisnute teške stvari, razgrnuti nepravde. Takva tišina čezne za svojim glasom, ponekad i krikom.

Tišina, muk, šutnja – to su teme ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala. I hrabrost. Hrabrost koja je potrebna za sve frekvencije tišine. Hrabrost koja je potrebna za zaustavljanje i duboko osluškivanje. Hrabrost koja je potrebna za vrisak i progovaranje nakon tišine u kojoj vlada tamna šutnja.

Više informacija i program na https://www.zgbookfest.hr/zbf.

438079821_120209574786530728_2781199728619024241_n.jpg

Remek-djela Modiglianija,

Degasa i Mattisea u Zagrebu

Izložba „Od Boemstva do vječnosti“ impresivnih umjetnina iz kolekcije privatne izraelske zaklade MT Abraham (M.T.A.) otvara se 14. svibnja u gornjogradskoj Galeriji Klovićevi dvori. Bit će otvorena do 30. lipnja.

Umjetnička djela stižu iz Mostara, iz ugledne galerije “The Hub of Fine Arts”, otvorene 2022. Djela koja su stvarali slavni svjetski slikari i kipari te koja su obilježila, kako tvrde neki teoretičari, presudno umjetničko  razdoblje modernizma napokon stižu u Hrvatsku. S većinom njih naša će se javnost susresti prvi put.

Neke od umjetnina koje dolaze u Zagreb vuku fascinantno podrijetlo. Dr. Natalija Semenova, ugledna europska povjesničarka umjetnosti, izdvaja djela trojice velikih predstavnika fovizma (francuski fauvisime, od fauve - zvijer), Louisa Valtata, Mauricea de Vlamincka i Jeana Puya. Njihove slike bile su u vlasništvu legendarnog i nezaobilaznog pariškog trgovca umjetninama i mecene Ambroisea Vollarda (1866. – 1939.), koji je otkrio  mnoge zvijezde francuskog modernizma.

Clipboard01.jpg
438099759_122143475402191840_8103275029564539901_n.png
bottom of page