top of page
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
12.jpg
15.jpg
14.jpg
16.jpg

"Ruska kuhinja na Međimurskom stolu" u Prelogu 

 

U Kongresnom centru u Prelogu, trinaesti put, društvo "Kalinka" organiziralo je manifestaciju "Ruska kuhinja na Međimurskom stolu". Događaj je uvijek izazivao veliko zanimanje, ali ove godine, ili je broj 13 privukao goste, ili su se svi zaželjeli ruskih specijaliteta, te napunili veliku dvoranu hotela „Kralj“. 

Prema tradiciji, gosti su bili dočekani s kruhom i soli, naravno nisu zaboravili ni na votku. Na svakoj manifestaciji, osim tradicionalnog koncerta dječje skupine "Malinka" i zbora "Kalinka", organizatori pripremaju za goste iznenađenje: modnu reviju dizajnerice Tatjane Livajić, nastup "Teatra kostima" Elene Dumančić ili prezentaciju novog izdanja društva. Ovaj put su bila dva iznenađenja – nastup gošće iz Mađarske i predstavljanje dviju kuharica: drugo izdanje "Recepti mame Lore" i "33 i 1/2 recepta ruske povijesne kuhinje".

 

U 16 godina od osnivanja društva, manifestacija predstavlja ne samo kulinarski događaj, već i prikaz postignuća dječje i odrasle amaterske umjetnosti. Prema tradiciji, prije početka koncerta, gostima su se obratili predsjednica udruge "Kalinka" Tatjana Mikolaj, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i pročelnica upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava u Međimurskoj županiji Maja Odričić Mikulić. 

 

Koncert je otvorila solistkinja ansambla Elizabeta Srpak s ruskom narodnom pjesmom "Vanečka moj" (Ivek moj) na ruskom i hrvatskom jeziku. 

 

Kako su sakupljali bobice-maline, pekli piroške i pozivali goste, "ispričao" je duet mladih izvođačica Nina Križanić i Tia Končec, koji su pjevali pjesmu "Idemo u vrt po maline". 

 

Budući da u Međimurju žive uglavnom mješovite rusko-hrvatske obitelji, mnoga djeca odlično govore dva jezika i ne samo da govore, već i pjevaju. Trio Agata i Vera Sakach, zajedno sa starijom sestrom Lizom Donskih, pjevali su pjesmu "Svijetli mjesec", a brat Stepan ih je pratio na harmonici.

 

Društvo "Kalinka" ujedinjuje sugrađane svih nacionalnosti, jer ovdje nema mjesta politici i nesuglasicama. Zato je ukrajinski narodni ples "Pleskač" izvela Taja Kiržner, a koreografiju je pripremila Natalia Nikitina, osnivačica baletne škole u Čakovcu, u prošlosti i sama balerina. 

 

A prije nego što je cijeli zbor izašao na pozornicu, Laura Churin izvela je pjesmu "Od zore do zore", što je izazvalo glasne ovacije. 

 

Narodna pjesma je mala priča koja uz pomoć riječi i melodije govori o dalekoj prošlosti naših predaka, o ljubavi, o njihovom načinu života, domovini i ljepoti prirode. Uz pjesmu se raduju i tuguju – to je kulturna baština koju ima svaki narod. Takve pjesme su u repertoaru zbora "Kalinka", oni su otpjevali svoj program u pratnji Ivice Tomašića na akordeonu, Mirana Branilovića na tamburi i Irine Iliaš na flauti. Solirali su Kristina Malekoci i gost iz Slovenije Andrej Galickij.  

 

Kao što je već spomenuto, bila su dva iznenađenja. Nakon čestitke predsjednice Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka iz Mađarske Tatjane Kern, Monica Sirmai je otpjevala pjesmu Oksane iz mjuzikla "Noć prije Božića" prema priči Nikolaja Gogolja. Drugo iznenađenje za goste bila je prezentacija kuharice, koja se zahvaljujući Svetlani Biloti pretvorila u glazbeni igrokaz. Dok je voditeljica govorila o jelima, žene u narodnim nošnjama predstavile su ih gostima koji su se rado počastili sendvičima s haringom, piroškama ili palačinkama. 

 

Nakon toga su autorima Larisi Mihajlovni Levčuk i Katarini Todorcev-Hlača, kao i cijelom kolektivu koji je sudjelovao u stvaranju knjiga, uručeni pokloni. 

 

Na kraju programa gosti su bili pozvani, kako bi uživali u specijalitetima ruske kuhinje koje su pripremile žene iz udruge "Kalinka". Posebne riječi hvale cijeli je kolektiv uputio Larisi Mihajlovni Levčuk, koja je godinama obavljala dužnosti glavne kuharice manifestacije. Sada već i mlađa generacija priprema jela prema njezinim receptima, ali Larisa Mihajlovna i dalje dijeli se tajnama ove čarolije.

23.jpg
11.jpg
18.jpg
19.jpg
17.jpg
bottom of page