top of page

arhive "sarus"

Archive.jpg

Dio portala „Arhiva na hrvatskom jeziku“ predviđen za naše sugrađane da i njih infor-miramo što se događa u ruskoj zajednici u Hrvatskoj. Materijali su smješteni od kas-nijih na početku rubrike do najranijih na kraju. Onaj tko nas stalno prati, zna da svaki materijal prvenstveno se nađe na glavnoj stranici i tek nakon toga se premješta u arhivu. Ako češće posjećujete naš portal, bit ćete u tijeku svih aktualnih zbivanja.

Godina velikih naslova, obljetnica i novih početaka:
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo repertoar nove sezone

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u sezoni 2024./2025. zaokružuje polovicu man-data aktualne uprave koja je pokrenula brojne projekte, partnerstva te proslavila mnoge uspjehe i uvela novitete. 

Promocija drugog izdanja pripovijetke Gali Zynko "Zrinski"

U sklopu Dana Međimurske županije je u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja priređeno predstavljanje knjige "Zrinski", autorice Galije Zinko. Galia je Moldavka, državljanka Ukrajine, koja je zbog ratnih okolnosti našla privremeni smještaj u Hrvatskoj, u Međimurju.

Predstavljena je knjiga Igora Belze „Aleksandar Skrjabin“

U glazbenoj školi Rudolfa Matza u organizaciji udruge „Aleksandar Skrjabin“, te u sklopu projekta „Zvonjava na Trešnjevci“ održana je promocija knjige uglednog ruskog muzikologa Igora Belze u prijevodu na hrvatski jezik. Knjigu su predstavili glavna urednica izdavačke kuće „Mala zvona“ Sanja Lovrenčić, predsjednik udruge glazbenik Veljko Glodić i prevoditeljica Magdalena Marija Medašić uz izvedbu na klaviru skladbi Aleksandra Skrjabina. Obzirom da naklada „Mala zvona“ objavljuje biografije glazbenika, to se potpuno uklopilo u njihov program. Knjigu je prihvatila izdavačka kuća na prijedlog dvaju uglednih pijanista Veljka Glodića i Rubena Dalibaltajana.

Putovanje" u egzotične zemlje

U Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zagreb otvorena je izložba slika učenika likovne skupine "Ultramarin" pod vodstvom Larise Kralj.

Ruska jesen u Splitu.

Od Judite do Judife.

150. godina rođenja Sergeja Rahmaninova

Cijeli svijet je 2023. godine proslavio 150. obljetnicu rođenja Sergeja Rahmanjinova, ruskog pijanista, dirigenta i skladatelja. Ubrajao se među najveće pijanističke virtuoze svojega doba, a najpoznatija su mu klavirska djela i lirične romanse.

Je li dvadeset go/dina puno ili malo?

Dvadeset godina nije puno, a i nije ni malo. Dvadeset godina je tek početak!

Izdanja SARUS-a na Beogradskom sajmu knjiga 

Rezultat je to suradnje organizacije ruske nacionalne manjine Hrvatske SARUS i Ruske knjižnice u Pančevu.

"Ruska kuhinja na Međimurskom stolu" u Prelogu 

 U Kongresnom centru u Prelogu, trinaesti put, društvo "Kalinka" organiziralo je manifestaciju "Ruska kuhinja na Međimurskom stolu". Događaj je uvijek izazivao veliko zanimanje, ali ove godine, ili je broj 13 privukao goste, ili su se svi zaželjeli ruskih specijaliteta, te napunili veliku dvoranu hotela „Kralj“. 

«Paleta doživlaja» u centru Zagreba

U Zagrebu je otvorena zajednička izložba radova akademske slikarice Svetlane Konovalove Jukice i  dizajnerice nakita Tatjane Sokolove "Palitra doživljaja"

Rusko jelo francuskog naziva

Žuljen je rusko jelo francuskog naziva. Naziv žuljen figurira u mnogim zapadnim kuharicama i povezan je uglavnom s uspomenama ruskih emigranata. Na engleskom portalu u poglavlju ruska kuhinja recept ima naziv «Mushroom Julien starinny recipe», što u prijevodu znači „Žulijen od gljiva – starinski recept“, uz to da je riječ starinski transliterirana s ruskog  - starinny.

Istina, gljive zapečene u vrhnju je zaista stari ruski recept, izvorno spravljen od ruskih namirnica: gljiva i vrhnja, koristi ruski način pripreme – dodatak brašna i ruski način pripreme  - u krušnoj peći u glinenoj posudi.

Margareta Froman značajna pojava u hrvatskom baletu

Doprinos Margarete Froman, Ljubinke Dobrijević i Petra Dobrijevića u razvoju hrvatskog baleta.

Ruski kokošnik - simbol ruske nacionalne nošnje

Izložba umjetničkih radova “Kokošnik i druga slavenska ženska oglavlja ”koja je održana u gradu Puli dio je projekta „ Splet slavenskih kultura i tradicija “ koji provodi odjel kulture KURS Hrvatske od 2020.godine.

bottom of page